Život na mostě není pro každého.


Zbavit se tíže pozemské existence a osvobodit svou duši od veškerého utrpení je až překvapivě jednoduché. Obzvlášť žijete-li ve 14. století někde poblíž londýnského mostu, veledůležité spojnice hlavního města a království. Zejména zdejší konstáblové mají poměrně krátkou životnost.

Thomas Collingham ale upřímně doufá, že ho osud jeho předchůdce nepotká. Nový konstábl to ale bude mít zatraceně těžké. Nikoho na mostě nezná a ke všemu je ještě i příliš čestný na to, aby se naučil obstojně lhát. Naštěstí jsou na podobné záležitosti všude spousty ochotných lidí, kteří mu názorně předvedou, jak na to. A zatímco jisté osoby pomalu přemýšlí, kde utopit novou ruku zákona, musí Thomas řešit podivné případy, které mnohdy zavánějí zázraky a mysticismem.


Ať už je to mnohokrát zavražděný nebožtík, který je variací na oblíbené „kam s ním?“ nebo zázraky kostelní kočky, případně zaručené zprávy o nesmrtelnosti některých z obyvatel mostu. Thomas se zkrátka nezastaví a děj taktéž ne. Tedy, nejde o žádný sprint. Příběhy z londýnského mostu rostou postupně a jako řeka nabývají na síle. Autorka se nesnaží o historický thriller, spíš jde o takovou procházku, při níž jde občas o život. Největší atraktivitu skrývá prostředí, kde se vše odehrává. Jak Anglie 14. století, tak samotný most jsou vyobrazeny natolik pečlivě, aby se posluchač dokázal pouhým zavřením očí snadno přemístit v prostoru i čase. Zároveň se nikde neskrývá přednáška z historie.

Přestože to na první pohled nevypadá, nachází se v jednotlivých příbězích i špetka nadpřirozena. Autorka s ním sice šetří jako s výrazným (a drahým) kořením, nicméně sem tam se mihne nějaký náznak. Na mostě žijí duchové, rozpadají se mluvící hlavy zločinců (včetně slavného Williama Wallace), alchymisté nedbající bezpečnosti práce, koroner se zálibou ve sbírání mýtických artefaktů nebo třeba tajemný ochránce mostu.

Po zvukové stránce nelze audioknize nic vytknout. Hudební doprovod je decentní a vhodně doplňuje jednotlivé příběhy. Zvukové efekty jsou omezeny na nutné minimum dokreslující atmosféru. Nejde tudíž o rušivý prvek. Co však může některým posluchačům dělat ze začátku trochu problém, je hlas Jiřího Pobudy, respektive jeho intonace. Jde opravdu ale spíš o zvyk než o cokoli jiného.

Svitky z londýnského mostu jsou zatraceně povedenou audioknihou. A je jenom škoda, že zatím se nikde neobjevilo pokračování. Život u Temže je totiž rozhodně bohatým na zajímavé události.

Jana Maffet Šouflová: Svitky z londýnského mostu 
Straky na vrbě, 2017
Čte: Jiří Pobuda
14 hodin, 23 minut