Pečivo u nás státní hymnu nezpívá, koupili jsme chlebník

Máme chlebník. Na chleba. Dřevěný. Ten chlebník pochopitelně. Přivezla ho moje drahá žena až ze Zlína. Nějak jí tam padl do oka a ona si nemohla pomoct. Snad je to alespoň částečně tím, že přesně takový chlebník už pár měsíců hledáme. Usmálo se na nás tedy štěstí. Jenže s něčím tak úplně nepočítalo.

Říká se tomu garsonka. V podstatě to v překladu znamená „málo místa.“ A zatímco v mnohých ohledech jsem za tento nedostatek vděčný (bordel se nehromadí, ale naopak je pravidelně tříděn a vynášen), v tomto konkrétním případě radost nemám. On se ten šikovný a velmi užitečný chlebníček pomocníček totiž nikam nehodí. Ne snad ani tak z estetických důvodů. My na něj prostě jaksi nemáme místo. Chvilku jsme sice zvažovali dát ho namísto postele, ale něco nám říkalo, že v chlebníku se špatně spí. Teď musíme doufat, aby autorem této informace nebyl chleba… A mimochodem, jak by asi mohl vypadat nevyspaný bochník?

Navrhoval jsem přibít ho na zeď jako obrázek. Vločka o tom nechtěla ani slyšet a zmínila se, že kdybychom měli tu slíbenou knihovnu, netrpěli bychom nedostatkem místa. Byl jsem natolik hodný, že jsem se opomenul zmínit o tom množství nových knih, které každý měsíc dostáváme. Čili o nějakém místě (v KNIHOVNĚ) pro cokoli krom knih (KNIH, aby bylo jasno) nemůže být ani řeč. Jakkoli byla celá tato debata teoretická.

Jenomže tím se pořád nevyřešil problém s akcí „najdi domov pro chleba.“ Tedy, což o to, samotný chléb se dá docela dobře ubytovat na mnoha místech. Ono totiž není až takový problém vymačkat z něj vzduch. To se ovšem o chlebníku říct nedá. Chlebník bez vzduchu je a) špatný vtip, b) velmi zajímavá marketingová strategie, c) nepovedené prkýnko na krájení. Chlebník vlastně zůstává věrný svému jménu, i když by chleba nikdy nepoznal. Představte si, že byste něco podobného mohli použít v jiném kontextu.

Ale to je fuk. Stále totiž máte chleba, co nebydlí ve svém novém domečku. A viditelně ho to frustruje. Ještě chvíli a začne si ten chudák myslet, že je rostlinný tuk určený na smažení a skočí na pánev, aby vám udělal radost. A hranolky. Bohužel to skončí jen čichově poměrně výraznou spáleninou. Takže je zřejmé, čemu se tady snažíme vyhnout.


I když máme česnek…