Za zločinem na nejzazší kout Skotska.



Osmnáct let se snažil policejní detektiv Fin Macleod ignorovat události, které ho motivovaly k odchodu z rodného ostrova. Dokud se právě na tomto místě nestane vražda až nápadně připomínající Macleodův aktuální případ. Vypadá to, že detektivova snaha nakonec přijde vniveč.

http://audioteka.cz/skala,audiokniha.html?utm_source=partner&utm_medium=article&utm_campaign=recenzeskalatokosTady ovšem smůla teprve začíná. Krátce před objevením druhé mrtvoly přijde Fin o syna. Jeho žena s ním nemluví a on by se nejraději zahrabal někam šest stop hluboko. Práce však nepočká, a když mu nadřízený nabídne buď cestu na ostrov Lewis, nebo do civilu, rozhodne se hlavní hrdina pro návrat do dětství. A to doslova, neboť od té doby je děj rozdělen do dvou rovin. Detektiv Macleod vyšetřující a mladík Fin dospívající skrze traumatizující události k touze odejít z domova. Pro lepší orientaci se tyto linie pravidelně střídají, a zatímco ta prvá je vyprávěna er formou, vzpomínání popisuje hlavní protagonista mnohem intimnější ich formou. Posluchači tak mají jedinečnou možnost prožít všechny klíčové události Finova života takřka na vlastní kůži. Proto je i pochopitelné, že samotné vyšetřování vázne a detektiv potkává různé staré známé, jenom aby si zavzpomínal; retrospektivní část vyprávění má v příběhu jasně navrch. Tempo je díky tomu příjemně pomalé a namísto napětí je text protkán barvitými popisy.

Všechno příjemné však jednou musí skončit a i v případě Skály je třeba dobrat se nějaké pointy. A právě tady bohužel Peter May jako vypravěč kladoucí velký důraz na detail selhává. Snad je to jenom tím, jak je vyšetřování neuspořádané a detektiv neskutečně zabraný do nostalgie, namísto aby zapojil šedé buňky policejní. Tak či tak, závěr působí až nepatřičně odbytě. Autor prostě jenom ve vhodných okamžicích přisype klíčové indicie vedoucí k odhalení nejen vraha, ale i detektivova největšího tajemství. Nemohu se zbavit dojmu, že veškeré přemýšlení obstarávají vedlejší postavy a že k samotnému finále je nebohý Fin surově dostrkán autorem. V okamžiku, kdy se obě dějové linie symbolicky protnou, spadne řešení všech problémů doslova ze skály. Čímž se sice vyřeší téměř všechny do té doby pečlivě opatrované záhady, ale pointa připomíná spíš nedorostlé mládě předčasně vyhozené z hnízda.

Jako celek je Skála příliš nevyvážená na to, aby zanechala silnější dojem. To je, vzhledem k dokonalému zvukovému provedení v čele s profesionálním přednesem Jiřího Dvořáka, škoda. Peter May se skrz vzpomínání tragédiemi stíhaného detektiva vyšetřujícího zamotaný případ dvou vražd doslova protrápil až k průměrnému dílu. Vzdor lákavému prostředí a atraktivní zápletce. Přesto by byla škoda tuto audioknihu minout. Už jenom proto, že autor se na ostrov Lewis vrátil ve dvou pokračováních.  

Peter May: Skála
http://audioteka.cz/skala,audiokniha.html?utm_source=partner&utm_medium=article&utm_campaign=recenzeskalatokosOneHotBook, 2013
Čte: Jiří Dvořák
13 hodin, 30 minut