Ciri: Osudy princezny bez domova



Od poslední války s obávaným Nilfgaardem uplynul již nějaký ten čas. Smrt už ale opět klepe na dveře. A moc ráda by se podívala k Severním královstvím. Občas si z nudy do někoho sekne a čeká, kterému panovníkovi se podaří pozvat ji jako první. Soutěžících je v tuto chvíli víc než dost.

http://audioteka.com/cz/audiobook/cas-opovrzeni?utm_source=partner&utm_medium=article&utm_content=recenze&utm_campaign=casopovrzenitokosKdo chce mír, má se připravovat na válku. A nejlepší obranou je navíc útok. Vladaři Severních království tak hledají vhodnou záminku, jak definitivně zastavit postup Císařství. Zatím to však vypadá, že ať přijdou s čímkoli, Nilfgaard si s tím hravě poradí. Ostatně není to jenom silný soused, s nímž se musí králové potýkat. Všude řádí bandy Veverek a lidé se mstí pogromy ve městech. Nikde není bezpečno. Zvlášť pro jednu cintránskou princeznu, která by mohla být pro nadcházející konflikt velmi důležitá. Tedy až se jednotliví aktéři rozhodnou, jestli potřebují mladou princeznu živou nebo mrtvou. V tomto bodě má však dlouhodobě jasno jistý Geralt z Rivie, který je mimochodem připraven zabít každého, kdo se na jeho Ciri ošklivě podívá. Samozřejmě k takovému činu bude mít příležitost. A nejednu.

Mimo zájmy státníků pak stojí čarodějové. Zatímco někteří s panovníky úzce spolupracují, jiní proklamují svou zdánlivou neutralitu (bezpochyby připraveni v případě potřeby přejít na vítěznou stranu). Najdou však i mágové, kteří se rozhodnou prosadit si své vlastní vize o ideálním uspořádání světa. Ačkoli jejich projekt může stát spoustu krve. A už jsem zmínil, že je tady Geralt, kterému se současný svět líbí víc, než naznačovaná změna?

Před bouří prý bývá ticho. V tomto duchu se nese vyprávění celého románu. Občas se zableskne, ale zatím to deštěm jenom voní. Sapkowski je prostě neoddiskutovatelný mistr čekání. Dlouhá předehra Času opovržení je ale zakončena takovou akcí, že na nějaké utahané tempo příběhu si ani nevzpomenete. Navíc lze díky pomalému rozjedu lépe poznat jednotlivé postavy.

Fanoušci zaklínačské ságy budou rádi pokračovat v připomínání si oblíbené série, zatímco posluchači setkávající se s Geraltem poprvé (resp. podruhé) mají jedinečnou příležitost prožít si ono zmiňované ticho před bouří ve zvukové podobě. Se skvělým Martinem Fingerem, který je pro tuto pentalogii jako stvořený. Upřímně, jednou budu mít problém nespojovat si jeho hlas s Geraltem z Rivie…

http://audioteka.com/cz/audiobook/cas-opovrzeni?utm_source=partner&utm_medium=article&utm_content=recenze&utm_campaign=casopovrzenitokosAndrzej Sapkowski: Čas opovržení
Tympanum, 2016
Čte: Martin Finger
12 hodin, 41 minut