Na pivo jedině vlakem

Jet z Brna na Vsetín (nikdy do) jenom proto, abych si mohl dát pivo? A proč ne? Koho dneska zajímá kontext a takové triviality jako pravda? Tak… Lepší bude číst dál a nebát se žádostí typu like and subscribe, protože nic podobného tady nevedeme.

Koupit si jízdenku na vlak, potom ještě na jeden, přečkat stres v podobě přestupu z rychlíku na osobák, přežít cestování v rozpálené plechovce bez fungující klimatizace (a teď přemýšlejte, kterou dopravní společnost mám na mysli a proč zrovna tyto dvě) a to všechno kvůli jednomu pivu? Samozřejmě ne. Dal jsem si dvě piva a polévku.

A jak jsem tak seděl v restauračním zařízení na Valašsku, rozhodl jsem se, že ze mne bude hospodský (totiž kavárenský, ale bez kofeinu) povaleč. Celý stůl pro sebe, po ruce půllitr nápoje (nemusí to nutně být pivo, že?) a ještě se tam vleze blok na psaní a kniha nebo Kindle (hlavní je obsah). Poslední dobou se řeší jiné otázky (nakládaný hermelín k roušce?), takže trocha té literatury na stole snad nikomu nebude vadit.

Na druhou stranu, dnešní doba povalečům asi moc nesvědčí. Nevím, zda existoval nějaký podpůrný program pro štamgasty. Dovedu si představit zapůjčení stolů, podtácků, lístků na čárečky, a dokonce i líných much, ale zároveň chápu, že home office z toho uděláme asi těžko. Vždyť co je doma, co se často počítá dvakrát.

Když si navíc představím, že jako certifikovaný povaleč toužící dostat se konečně zpět do svého přirozeného prostředí, jenom abych narazil na spoustu překážek plynoucích z nově nastavených antivirových pravidel, to abych si raději začal hledat jiné životní poslání. Třeba taková návštěva toalet. Po mávání na obsluhu druhá nejčastější kratochvíle. Shodou okolností se mi povedlo narazit na následující pokyn: Vstupujte jednotlivě. Jak mám vědět, že tam už někdo není? A co když sedím tak, že nemám toalety na dohled a nemohu pozorovat pohyb ostatních hostů?  Vstupovat opatrně a nenápadně, jako kdyby pánské toalety byly obsazeny a já se odhodlal navštívit dámy? Anebo držet svůj močový měchýř v napětí, dokud si nebudu jistý, že mi bude úplně jedno, kde to provedu? Teoreticky by mohla existovat nová pracovní pozice hlídající prostor kolem toalet, aby za malou úplatu oznámila, jak to tam zrovna vypadá.

„Je tam někdo?“

„Ne.“

„Díky.“

„Dvacet korun. Děkuji mnohokrát.“

Jo, to by mohlo fungovat. Hned zítra vyhraji v loterii, založím si hospodu a přesně takového člověka tam budeme mívat. Předtím se ale na chvíli vrátím do reality, abych zaplatil za svou útratu a odešel rychleji, než mne napadne ještě něco dalšího. Nebo než mi ujede vlak domů…