Když už pracovat, tak na dohled vlastního kávovaru

Tento rok rozhodně nemá týmového ducha. Vždyť letos jsme museli vynechat všechny tradiční teambuildingové aktivity. Výmluvy připravené na firemní akce roku 2020 jsem tedy mohl uložit k použití napřesrok. A aby toho nebylo málo, nedávno jsem od svých nadřízených dostal předčasný dárek k Vánocům. Home office až do úplného konce LP 2020. Vypadá to, že plánovaný projekt obnovy trvalého přátelství mezi kolegy ještě není dostatečně viruvzdorný.

Někteří už to nevydrželi a čas od času se potkávají. Buď dopoledne u kávy anebo dokonce odpoledne. S počítačem a touhou alespoň chvíli pracovat vedle někoho, kdo používá stejné termíny a zkratky. Taky jsem nad touto variantou přemýšlel. Ale zatím mi stačí, že si občas někdo z našich extrovertů během týmových porad zapne webkameru.

Kdyby to šlo, už bych se do kanceláře ani nevracel. Což lze pochopit různě. Takže raději, pravděpodobně bych tam byl ochoten strávit tak 16 hodin měsíčně. Mám výhodu v tom, že moje současná pozice nikterak nevyžaduje přímý kontakt s kolegy a kolegyněmi. Na druhou stranu, nikdy nejsem příliš daleko od korporátního světa. Většinou stačí jenom aktivovat VPN.

A protože bych nerad zapomněl, co všechno je na práci z domu pozitivního, rozhodl jsem se všechno to sepsat.

-  Mám víc času. Bez dojíždění a chození na a ze zastávek MHD získám denně přes 70 minut.

-  Mám víc možností, jak strávit svůj volný čas. Čtení, hraní na PC, čtení, sledování filmů/seriálů/Youtube, čtení, spánek (ano i na ten někdy dojde).

-  Mám větší motivaci efektivně si zorganizovat každý pracovní den. Respektive dobu před a po něm. Je důležité vědět, co jste původně chtěli dělat. Snáz se pak vymýšlí důvody, proč pijete další kávu a otevíráte třetí balení sušenek.

-  Mám možnost spát po obědě. Abych se dostal včas do práce, nemusím spěchat na trolejbus. A spánek je úžasná činnost. Hlavně po dobrém jídle. Navíc se občas stává, že mi pak zbude čas i na dezert…

-  Neutrácím peníze za zbytečnosti. Nechodím denně kolem regálů s oplatky, čokoládami a mrazákem plným zmrzliny. Žel, můj rozpočet tuto změnu režimu ani nezaznamenal. Ale nechci nějak ukazovat na Vločku. Ona za to nemůže. Prý.

Je mi jasné, že dřív nebo později nás management opět nažene do pronajatých prostor. Už jenom proto, že za ně firma platí (za management i za ty prostory). Ale než se tak stane (mám plnou důvěru ve schopnosti svých nadřízených), hodlám si užívat home office. Sušenku?