Nemusí pršet, stačí že je tady Geralt



Už to pomalu začínalo vypadat, že Sapkowski svého nejslavnějšího hrdinu navždy opustil. Fanoušci se sice mohli kochat oblíbeným fantasy světem ve virtuálním prostředí, ale kniha je holt kniha. Naštěstí se stal zázrak, mistr usedl ke stolu a s Geraltem z Rivie se usmířili. No, a protože audiokniha je holt audiokniha, dočkali jsme se nového Geraltova dobrodružství i v této podobě.

Jsou dny, kdy má Geralt prostě smůlu. Třeba jako tehdy, kdy ho bezdůvodně zavřeli, pak zase pustili, nato přišel o své meče, které po nejednom nebezpečném dobrodružství skoro získal zpátky, načež mu je stejně jistá dobrá duše vrátila. Již opět se svými zbraněmi, připlete se zaklínač k pokusu o palácový převrat, který přežije. Ostatně ta největší dobrodružství ho teprve čekají v podobě slavné románové pentalogie. Ciri, Nilfgaard a války proti Severním královstvím, to všechno je v Bouřkové sezóně hudbou daleké budoucnosti. Prozatím se musíme spokojit se starým dobrým Geraltem z povídek.
http://audioteka.cz/images/products/andrzej-sapkowski/zaklinac-bourkova-sezona-duze.jpgV knize, která román občas vůbec nepřipomíná. Dějově by se dal celek krásně rozdělit na po sobě jdoucí povídky. Geralt a ztracené meče, Geralt a práce pro čaroděje, Geralt a cesta do Novigradu, Geralt a malé království s velkými problémy. Docela hezká sbírka by z toho byla. Takhle je to lehce nevyvážený román, který místy působí rozpačitě. Na druhou stranu, jsou tam všechny důležité (a požadované) prvky. Bělovlasý zaklínač, spousta bestií (lidských i zvířecích), jedna či dvě svůdné čarodějky, ukecaný Marigold, vulgární trpaslík i kritika současné společnosti. Autor opět dokazuje, že povídky mu jdou nejlépe. A i když je vydává za román, my mu odpouštíme. Koneckonců, přinesl nám nového a napínavého Zaklínače, ne?
Tím se dostáváme k tomu, co nás u audioknih zajímá nejvíc: zpracování. Jsou i tady potřeba brát v potaz kompromisy? Naštěstí ne. Zatímco soubor povídek Zaklínač I. se nesl v duchu mnoha hlasů a atmosférou někde mezi dramatizací a čtením, Bouřková sezóna potěší zase konzervativnější příznivce. Celých třináct hodin totiž strávíte ve společnosti jediného interpreta. A nelitujete toho. Hlas Martina Fingera vám k tomu nedá jedinou příležitost. Jestliže hlavní nevýhodou audioknih je nezměnitelné tempo přijímání informací, tady vám to nejspíš bude upřímně jedno. Protože vypravěči nelze vytknout vůbec nic.
Ačkoli nový zaklínač je pouze výplní mezi povídkami a románovou linií, jeho příběhy jsou natolik poutavé a záživné, že se na Andrzeje Sapkowského ani nedá zlobit. A kde pokulhává on, tam situaci zachraňuje výtečný přednes Martina Fingera. Audiokniha Bouřková sezóna je jednou z těch, která doopravdy nabízí oproti své tištěné sestřenici něco navíc.
Andrzej Sapkowski: Zaklínač – Bouřková sezóna
Tympanum, 2015
http://audioteka.cz/zaklinac-bourkova-sezona,audiokniha.html?utm_source=partner&utm_medium=article&utm_campaign=recenzezaklinacbourkovasezonatokosČte: Martin Finger
13 hodin, 7 minut