Společně bojovat, společně poslouchat


Zdá se to až neskutečné. Lidstvo opravdu přežilo veškeré své pokusy o sebezničení, byť to místy byly velmi těsné. A tak se objevují tajemní brouci z vesmíru, kteří se pokusí uspět tam, kde lidé selhali. Naštěstí je zde mobilní pěchota, která je odhodlána udělat vše pro to, aby se z homo sapiens nestala jen zmínka v seznamu zaniklých civilizací.

Lidská společnost prošla zásadní proměnou. Na rozdíl o demokracie, jak ji známe my, je její budoucí verze mnohem přímočařejší. K čemu věznit zločince, když se dají potrestat veřejným bičováním, případně rovnou pověšením? Zvlášť jsou-li tyto formy trestu mnohem efektivnější jak ve vztahu k případné recidivě, tak coby preventivní výstraha. Proč se trápit nedostatky všeobecného volebního práva, existuje-li možnost garantovat tuto výsadu pouze těm, kteří už dokázali, že jsou ochotni se obětovat pro přežití společnosti? K získání plného občanství je tedy nutno absolvovat alespoň základní vojenskou službu. Takže není divu, že nabídka značně převyšuje poptávku a armáda denně vymýšlí, jak většinu zájemců odradit.

Juan „Johnny“ Rico původně o nějaké službě vlasti ani nepřemýšlel. Rodinné bohatství mu vždy více než vynahrazovalo privilegia plynoucí z občanství. Jenomže jeho přátelé jsou odhodláni narukovat a on rozhodně nechce trhat partu. A protože nemá žádnou představu o tom, co by chtěl vlastně v armádě dělat, skončí nakonec u mobilní pěchoty. Ta se od té klasické liší především tím, že je doopravdy mobilní (díky speciálnímu bojovému obleku) a také proto, že bojových akcí se účastní úplně všechny šarže. Jestliže je zpočátku Ricova motivace stát se dobrým vojákem čistě mladickou naivitou, po prvním broučím útoku na Zemi je za jeho rozhodnutím touha po pomstě.

Heinleinova Hvězdná pěchota je především o vztahu mezi armádou a společností. Podstatnou část tohoto díla tak zabírají historické a filozoficko-etické polemiky mezi autorem a hlavním hrdinou, respektive posluchači. A to vše se odehrává tak, aby tím netrpělo tempo děje. Byť teorie soudobé společnosti a její výhody oproti předchozím zřízením budete slýchávat častěji než střelbu z raketometů. Autorovi se dokonale povedlo skloubit nemožné a výsledkem je nejen fungující, ale též napínavá kniha.

Audioverze pak přidává velmi pečlivě zpracovaný zvuk. Ludvík Král se coby vypravěč pro podobné tituly narodil. Jeho schopnost udílet rozkazy by mu vynesla minimálně seržanta. Dokonce i cestou v městské dopravě mnohdy pocítíte nutkavou potřebu poslechnout rozkaz a zalehnout, zajistit perimetr atp. Zvukové efekty pak vhodně dokreslují atmosféru a nijak neruší samotné vyprávění. Je například velmi příjemné slyšet rozkazy přímo z vysílačky. Walker&Volf udělali z Hvězdné pěchoty přesně ten typ audioknihy, který si budete s nadšením pouštět stále dokola.

Robert Heinlein: Hvězdná pěchota
Walker&Volf, 2017
Čte: Ludvík Král
12 hodin, 52 minut