Všechny cesty vedou do Prahy


Nesourodá trojice vyšetřovatelů se osvědčila, a proto pro ně tentokrát má arcivévoda Matyáš mnohem nebezpečnější případ. V Praze totiž někdo unáší a brutálně vraždí děti vlivných katolických rodin. Zpočátku vše ukazuje na Židy, ale podezření se nevyhnou ani lidé spojeni přímo s Pražským hradem. Což by mohlo mít velmi vážné následky.


Naštěstí se lze spolehnout na diskrétnost a taktní jednání všech zúčastněných. Věčně zachmuřený a oddaný katolík Stein, protestant se zálibou v krásných ženách, dobrém jídle a pití Barbarič a syn pražského mistra kata, který toho příliš nenamluví. Jeden jako druhý diplomat k pohledání. Už jejich příjezd do hlavního města říše provází násilí (byť nezaviněné) a v průběhu vyšetřování toho nebude jinak. Zdá se, že kamkoli se vrhnou, čeká na ně někdo s nabitou pistolí a nabroušeným mečem. Ostatně vyšetřovat vraždy katolíků v převážně protestantském městě jen několik let před krvavou třicetiletou válkou není zrovna procházka růžovou zahradou. A jakmile se ukáže, že židovské obyvatelstvo s největší pravděpodobností nenese na těchto zločinech vinu, budou to mít vyšetřovatelé s ukazováním prsty mnohem složitější.


Juraj Červenák pokračuje v příbězích spojených pro něj trochu netradičně čistě s historickými reáliemi. A paradoxně mu absence fantastických (či nadpřirozených) prvků velmi svědčí. Posluchačům je tedy již od začátku jasné, že v půlce děje se nevynoří démon vyvolaný mystiky, a že i když zde vystupuje Rabi Löw, golema si nechá do jiných příběhů. Autor nejenže dokáže velice poutavě vyprávět detektivní příběh, ale zároveň si čas od času stihne i odskočit, aby poodkryl nějaké to osobní tajemství hlavních postav. A to tak, aniž by přitom jakkoli narušil pečlivě budované napětí.

Krev prvorozených je poutavým příběhem, kterému hudební doprovod dodává na atmosféře tajemné rudolfinské Prahy. A co víc, Marek Holý se jako vypravěč zhostil své role nadmíru uspokojivě takže i díky němu je radost tuto audioknihu poslouchat.

Juraj Červenák: Krev prvorozených
Tympanum, 2019
Vypráví: Marek Holý
10 hodin, 5 minut