Hlavně nezklamat rodiče

Před pár dny mi svitlo. Nebo minimálně bliklo. Když máte štěstí a nikdo se vás na nic neptá, dá se i pouhé bliknutí vydávat za něco zářivějšího. Pokud si ovšem nepleteme parafín a margarín.

Uvědomil jsem si jednu věc. Měl bych se začít orientovat v realitě. Díky tomu věčnému utíkání mám sice vypracovaná stehna (o fotku si nepište), ale schovávat se před skutečností je ekonomicky většinou nevýhodné. Vždy jsem se chtěl živit tím, co mne baví, ale to by znamenalo naučit se získávat živiny z celuózy a inkoustu. Takže teď se spokojím s tím, že předstírám práci a má odměna tím pádem připomíná plat. A ačkoli je to spravedlivé, neb ani jedna strana na tom netratí, rád bych do budoucna dosáhl na vyšší odměny.

Inspirací mi byla cesta k rodičům. Nedávno konané komunální volby nemohou se pyšnit zrovna vysokovou účastí. Já jsem též nevolil, byť spíš kvůli neznalosti aktuálního dění v místě trvalého bydliště, kam jezdím jednou za měsíc na návštěvu. Nicméně zákony jsou neúprosné, a tak i já jsem vyfasoval volební lístek. Občas je zábavné pozorovat, kdo a za koho kandiduje. Největšími zajímavostmi ale tentokrát bylo množství titulů, jimiž se někteří chlubili. Jeden inženýr bakalář (Ing. Bc. Jméno Příjmení) to vyjádřil docela hezky. Čím víc, tím líp. Jeho kolega pak potenciální voliče ohromoval v ještě grandióznějším stylu (Ing. Jméno Příjmení B.B.A. DiS.) a mně bylo hrozně líto, že si ani jeden z nich nevzpomněl na diplomy z kurzů plavání a lyžování.

Protože oba zástupce lidstva znám, dovedu si udělat obrázek o reálných schopnostech vyjádřených jednotlivými tituly. Jde v podstatě o podobný princip jako samolepka za každých 200 korun nákupu a za 200 samolepek plyšové lízátko. Ovšem na rozdíl od lízátka, vysokoškolské tituly (právě jsem povýšil statut VOŠ) mají poměrně vyšší míru uplatnění. Tak jsem si řekl, že to udělám podobně jako ti dva. Ovšem nejdřív začnu v politice a teprve potom si zjistím, kde skladují tituly. Myslím, že čtyři mi budou stačit. To aby se mi na vizitku vlezly i záznamy o absolvovaných školeních.

Má i vymyšlené, na čem postavím svoji kampaň. Na tom, co je reálné. Na mé nezkušenosti. Protože jsem tím pádem objektivní a rezistentní vůči jakémukoli negativnímu vlivu. Po dobu jednoho volebního období by mi tato nevinnost měla vydržet. Potom se nechám opět zvolit (abych neztratil kontakt s problémy státní správy), ale tentokrát zůstanu v opozici, abych se uchránil před pokušením zneužít svého postavení. A po dalších volbách bych se zase podílel na vládě. Myslím, že moje první kampaň se bude točit kolem hesla Protože proto.


A kdyby se někdo ptal, plním pouze přání rodičů. Ti věčně říkali, že s tou svojí ukecaností můžu leda tak do politiky.