Sázka pro knihovnu (tu vlastní)



Sázíte rádi? Mne čas od času popadne vize rychlého zbohatnutí. Jak rychlého? Inu, třeba středečního (když to v neděli nevyjde). To potom pospíchám do trafiky, usměju se na obsluhu a dostanu tiket do loterie. Zatím bohužel platím kartou, nikoli svým šarmem.

Vidina okamžité potřeby vykoupit knihkupectví je velice lákavá. Celé dny bych pak strávil čtením a psaním o tom, jak trávím celé dny… Dokonce jsem obětoval jednu cestu do zaměstnání (vybil se mi mp3 přehrávač) a propočítal si, na co bych dal jednotlivé miliony z výhry. Ať jsem se ale snažil sebevíc, nedokázal jsem utratit všechno (protože jak známo, pod 40 milionů nejdu). A tak vyvstala otázka, kam se zbytkem. Jako absolvent obchodní akademie vím, že peníze jsou od toho, aby se točily (mince jsou ostatně velmi často kulaté) a vracely se k nám se svými příbuznými, kteří hledají azyl. Odborně se tomu říká investovat.

Přiznám se, že investicím moc nerozumím. Snad proto jsem se nechal od jednoho studenta pozvat na schůzku s finančním poradcem. Abych dal najevo svou slovanskost, dorazil jsem do smluvené kavárny o deset minut později. Objednal jsem si trochu kofeinu a zaposlouchal se do vyprávění o finančním trhu. Jak je nepřehledný a jak mu poradci (ti dobří pochopitelně) rozumí a dovedou klientům ušetřit/vydělat spoustu peněz. Jak jsou osobní kontakty důležité a kam se dá chodit na oběd s řediteli a ředitelkami finančních institucí. Jak je důležité začít investovat brzy a klidně i malé částky… Nemohl jsem se přitom zbavit dojmu, že to všechno může být pravda.

Před odchodem jsem slíbil, že si nechám zpracovat analýzu, co by mohl svobodný (zatím) mladý muž (věčně) s mým obličejem dělat s pěti sty korunami měsíčně. A že jestli se mi to bude líbit, řeknu o tom přátelům. Nechal jsem si zaplatit za škodu způsobenou zásobám kávy (tahle strategie se mi ostatně líbí) a cestou domů jsem v šalině přemýšlel, co a jakým způsobem mi ten sebevědomě vypadající poradce prozradil. Bylo mi opět líto, že nestuduji psychologii.

Já si svůj milion (spolu s jeho třiceti devíti sourozenci) vydělám, až najdu odvahu usmát se v trafice doopravdy.