Dvanáct skvělých detektivních příběhů v jednom kompaktním balení


Má pocit, že už dokázal všechno, co obyčejný smrtelník dokázat může. Ze všeho nejraději by se odstěhoval na venkov a zasvětil svou penzi pěstování dýní. A to takových, které budou mít opravdovou chuť. Naštěstí pro nás se geniální belgický detektiv Hercule Poirot mýlí. Teprve teď ho čeká ta pravá výzva.

Agatha Christie naordinovala svému nejslavnějšímu detektivovi dvanáct atraktivních úkolů pojmenovaných podle mýtů o řeckém Herkulovi/Héraklovi. A svým způsobem se dá říct, že i sama autorka uložila tyto úkoly sama sobě. Totiž vymyslet dostatečně zajímavý a přitom krátký příběh, který by tematicky zapadal do původní mytologie. Nutno podotknout, že se jí to povedlo znamenitě. Ať už musí Poirot řešit zapeklitý případ z nejvyšších polických kruhů (Augiášův chlév), záhadu ztrácejících se psů (Nemejský lev) nebo třeba značně jedovatých pomluv spojených s možnou vraždou (Lernská hydra). Jistě, jeden by mohl namítnout, že v takto krátkém rozsahu (dvanáct případů shrnutých do téměř deseti hodin) nelze vytvořit dostatečnou atmosféru hodnou klasické detektivky. Ti smířlivější by pak alespoň poukázali na potenciál většiny zápletek fungovat ve zcela samostatných knihách. Nikde není místo pro přílišné otázky, posluchačská snaha vyřešit případ ještě před Poirotem zde absolutně nemá šanci. Tu a tam dokonce zasáhne i pověstná deus ex machina, aniž bychom slyšeli onu příslovečnou zbraň z krbu vystřelit.


To všechno jsou však příliš nicotné nedostatky ve srovnání se všemi klady, které s sebou tento formát přináší. Jednotlivé příběhy jsou nejen originálně řešené, ale mají i úžasně vygradované tempo a spád. Nenajdete zde jedinou pasáž navíc, všechno je podřízeno hlavní (a často jediné) dějové lince a přesto nemáte při poslechu pocit žádného ochuzení. Jistě, pro nejlepší vychutnání si tohoto díla je třeba mít s Herculem Poirotem již nějakou tu zkušenost. Mnohé slovní hříčky totiž nejlépe vyniknou, zná-li posluchač detektivovu profesionální minulost.

Jako u každé audioknihy, i zde hraje podstatnou roli hlas vypravěče. Ten může i ze sebelepšího textu udělat neposlouchatelnou sekvenci zvuků nebo naopak dokáže podprůměrnou knihu vytáhnout k snadno zapamatovatelnému zážitku. Ladislav Frej dostál svému úkolu znamenitě. Ve vhodných pasážích ztišuje hlas, zdůrazňuje jednotlivá slova, dává vyniknout emocím jednotlivých postav a přitom nepřehrává a nesklouzává k teatrálnosti. Zároveň, a to je obzvláště hodno obdivu, dokáže precizně zdůraznit rozdíly v akcentu nebritských osob. Navíc, jednotlivé zvukové přechody jsou nenásilné a příjemné, což jenom dokresluje úžasné zpracování této klasické detektivky.

Jestli máte rádi styl Agathy Christie a zároveň nemáte čas poslouchat dlouhé audioknihy, tohle dílo je pro vás jako stvořené.



Agatha Christie: Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota

Kristián, 2015
Čte: Ladislav Frej

9 hodin, 53 minut