Jeden naprosto nekorektní rok v Paříži



Francie je nádherná země s bohatou historií a zajímavou kulturou.  Její krásy předčí snad jedině množství předsudků, které o Francouzích kolují. A právě z předsudků a jejich (ne)vyvracení čerpá britský novinář Stephen Clark. Jeho Merde! je stejně tak zábavné, jako poučné.

Paul West přijíždí do Francie, aby pomohl vlivnému podnikateli založit síť anglických čajoven. Ano, čajoven. S čajem. Ve Francii. A ještě ke všemu anglických čajoven. Na první pohled jde o naprosto absurdní nápad. Pokud ovšem spoléháme na stereotypy. Paul si však neúspěch nepřipouští. Ostatně, má dost práce s aklimatizací. V Paříži na něj totiž čeká nefalšovaný kulturní šok (nepříjemné zážitky pramenící z rozdílu mezi chováním místních a naším očekáváním pramenícím z rozdílných kulturních hodnot a pravidel chování). Tato nepříjemnost postihuje bez rozdílu všechny jedince žijící dlouhodobě v cizí zemi. Ovšem každý se s tím vyrovnává po svém. Někdo trpělivě chodí mezi lidi a snaží se navyknout jiným vzorcům chování. Někdo se před odjezdem do ciziny vybaví dlouhým seznamem potenciálních problémů a nosí ho stále sebou. Paul se pokouší přežít díky svému humoru. Britskému. V Paříži. Stoletá válka sice dávno skončila a nejlepší francouzskou obranou je kapitulace, nicméně Francouzům to někdo zapomněl oznámit. Je tedy více než jisté, že se Paul dostane do spousty velmi zajímavých situací.
http://audioteka.cz/merde-rok-v-parizi,audiokniha.html?utm_source=partner&utm_medium=article&utm_campaign=recenzemerderokvparizitokos 
Nutno ovšem podotknout, že Paulova potřeba komentovat vše francouzské se víceméně omezuje pouze na pobavení posluchačů, nikoli pařížských domorodců. Což svědčí o tom, že ač se nešťastný Brit velmi těžce vyrovnává s některými aspekty francouzského způsobu života (neplatí ovšem o sexu, kde mu stereotyp této kultury víceméně vyhovuje), má dostatek rozumu, aby své postřehy nevyprávěl na veřejnosti. Ostatně i tak se na oplátku dozví spoustu štiplavých poznámek na adresu ostrovanů. A nutno podotknout, že je poměrně zábavné stát úplně stranou, coby posluchač z jiného kulturního prostředí, a smát se všem narážkám a postřehům.

Merde! Rok v Paříži však není pouhý sled zábavných situací plných nekorektního britského humoru. Autor nenechal hlavního hrdinou pouze poflakovat se metropolí a šlapat do merde (pokud vám chybí představivost, pomůže slovník). Byť i to by nejspíš v omezené míře mohlo fungovat. Paulův rok ve Francii se nese v mnohem zajímavějším duchu poznávání francouzské kultury a tradic. Jestli se mu podaří pochopit pravou podstatu francouzské duše, vám neprozradím. Nicméně tento konkrétní výlet na kontinent není jediným Clarkovým dílem s podobnou tématikou.

Kombinace bohaté zásoby stereotypů komentovaných značně nekorektním (avšak o to zábavnějším) britských humorem plus bezchybný přednes Vladimíra Hausnera dělá z Merde! vysoce návykovou audioknihu. Přiznám se, že jsem poprvé v životě ignoroval klasickou literaturu, jenom abych si poslechl další kapitolu. Lepší doporučení neexistuje.

Stephen Clark: Merde! Rok v Paříži
Plus, 2015
10 hodin, 27 minut
http://audioteka.cz/merde-rok-v-parizi,audiokniha.html?utm_source=partner&utm_medium=article&utm_campaign=recenzemerderokvparizitokos