Belgický detektiv poznává krásy Anglie





Píše se jeden z těch nekonečných roů, kdy svět zdobí svými nekonečnými zákopy Velká válka. A zatímco někteří lidé účinkují v tomto dosud nejefektivnějším stroji na likvidaci budoucnosti, trápí Anglii neznámý vrah. Vzhledem k tomu, že obětí je bohatá paní Inglethorpová, jde nejen o pachatele samotného, ale i o solidní sumu peněz v případě dědictví. Bohužel, pozůstalých dělajících si zálusk na svůj díl je hodně a ani jeden z nich není bez motivu. Vše nasvědčuje tomu, že tady půjde o opravdu pořádně zapeklitý případ.

Když si na ostrovech nevědí rady, zavolají o pomoc na kontinent. Tedy, samozřejmě ne tak doslova. Pravdou ale zůstává, že jakkoli byli vrah nebo vražedkyně důmyslní, s jednou věcí nepočítali. A sice s přítomností více než schopného belgického detektiva, který se do Anglie dostal spolu se svými krajany v touze utéct před válkou. Hercule Poirot tak poprvé dostává příležitost podívat se, jak zločiny páchají v Albionu. A nebyl by to pochopitelně geniální detektiv, kdyby neměl po ruce nějakého laika, který většině stop neporozumí a jemuž nebude cizí jen tak mimochodem požádat opravdového detektiva o vysvětlení všech kroků vedoucích k zatčení pachatele (i když kdo zná Poirota ví, jak rád ctí povinnost zdůvodňovat). Hercule Poirot svého pomocníka nalezne v upřímném a dobrosrdečném kapitánovi Hastingsovi, jehož na panství Styles zavedla potřeba rekonvalescence po válečném zranění. Zdá se, že podobné zkušenosti jsou vhodnou přípravou na práci detektivního asistenta.

My sice již dávno víme, jak jsou pro sebe Poirot a Hastings nepostradatelní, nicméně pro oba dva jde o první společný případ, byť se znají již z dřívějška. A tak není divu, že zatímco Hastings má plnou hlavu netradičních teorií, soustředí se Poirot na to, co mu o tomto případu otravy strychninem říkají jeho malé šedé buňky. Je třeba složit hold genialitě autorky, pro níž byla Záhada na zámku Styles vůbec prvním detektivním románem.  A čas (spolu s desítkou dalších knih) dokázal, že Agatha Christie svému řemeslu opravdu rozumí. Ačkoli se může zdát zápletka s důmyslně maskovanou otravou bohaté paní místy příliš záhadná, podařilo se autorce nastrkat nám většinu indicií až pod nos. Takže když se Hercule Poirot dostane k odhalení viníka a vysvětlí všechny záhady, budete se zaručeně cítit hloupě, že jste na to nepřišli dřív. Pokud ovšem nejste lepšími detektivy než já.


Ačkoli mají všechny příběhy s Poirotem již nějakou minulost, stále jde o jedny z nejoblíbenějších detektivek. Velkou zásluhu na tom má i televizní zpracování, v němž věhlasného detektiva naprosto dokonalým způsobem ztvárnil David Suchet. Troufnu si tvrdit, že jeho tvář bude to první, co se většině lidem vybaví, když se řekne Hercule Poirot. Pokud znáte dabovanou verzi těchto filmů, jistě vám nebude neznámé jméno Jaromíra Meduny, jehož hlas je pro české fanoušky Poirota hlasem velkého detektiva. A kdo jiný by mohl namluvit tuto audioknihu než sám Hercule?

Agatha Christie: Záhada na zámku Styles
Tympanum, 2016
Vypráví: Jaromír Meduna
8 hodin, 11 minut