Všechny cesty vedou do Británie


Římská říše již odnepaměti chrání těžce vydobytou civilizaci před barbary. A čas od času se rozhodne některou ze sousedních zemí zbavit prokletí samostatnosti výměnou za výdobytky moderní doby. To už je takový úděl říší. Všichni by je chtěli napodobit, ale nikomu se to nedaří.

Bohužel, čím je taková říše větší, tím častěji se stává, že jí vládnou neschopní císařové, kteří se zpravidla velmi rychle střídají. A to jak za vydatné pomoci konkurence nebo i vlastní (mnohdy konkurencí zaplacené) osobní gardy. Ať tak či tak, většinou po takovém vládci zůstane jen občanská válka a prázdná pokladnice. Snad proto je povolání císaře tolik žádané a zároveň tak nebezpečné. Ten současný, Claudius, se rozhodl přesměrovat pozornost lidu k něčemu o něco tradičnějšímu. A co je pro říši tradičnější než období její expanze? Plus nějaké ty příjmy z obchodu s otroky, případně nová naleziště cenných kovů… Naštěstí pro Řím se v okolí pořád ještě nalézají země, které stojí za to prozkoumat. Jeden takový ostrov se nachází na samém konci světa, a i sám Caesar se tam odvážil pouze na krátkou návštěvu. To se teď má rapidně změnit a z Británie bude, dají-li bohové, nová provincie.

 
Než se ale legie dostanou na místo, kde mají žít démoni a kde lidožraví druidové pečou lidské oběti zaživa, je třeba se na cestu řádně připravit. Zatímco zkušení vojáci už alespoň tuší, co se na ně chystá (nepočítáme-li zkazky o démonech a jim podobných), pro nováčky to bude obzvlášť děsivé. Ještě si ani nezvykli, jaké to vlastně je patřit armádě a hned je ženou na konec světa.

Jedním z těchto nešťastníků je i Quintus Licinius Cato, pro kterého je služba v armádě způsobem, jak se vykoupit z otroctví. Nicméně zatímco ostatní rekruti začínají hezky odspodu, Cato se na žádost samotného císaře stane zástupcem centuriona. Na oblíbenost u jednotky tak může hned po svém příchodu zapomenout.

Simon Scarrow je historik každým coulem. Přesto (nebo právě proto) se vyhýbá přednáškovému tónu. Namísto toho se soustředí na poměrně obyčejný příběh dvou vojáků, které čeká výprava do naprosto neznámé země. Zatímco Cato je zelenáč se vším všudy (a ještě ke všemu zhýčkaný životem v paláci), jeho nadřízený Marco je ostřílený veterán, který ač důstojník má stále o něco blíž k řadovým legionářům. Ani jeden z nich nepatří ke geniálním stratégům či neskutečně talentovaným mužům. Popsat je jako obyčejné, zato však velmi rozhodné by asi bylo nejpříhodnější.

Stejně tak děj netrpí přehnanými hrdinskými skutky. Hlavním úkolem každého vojáka je přežít. A i když se oba hrdinové čas od času příliš nesnaží tuto misi dodržet, autor nad nimi nenápadně drží ochranou ruku, zatímco kolem nich probíhají dějiny.


Celou audioknihou provází jako vypravěč Marek Holý, jehož přednes se k příběhu výtečně hodí. Navíc, zvuková kulisa pouze decentně doplňuje výsledný zážitek, aniž by v jakékoli části rušila. Výsledným dojmem tak je kvalitně zpracovaná audiokniha, která přidává už tak úžasné literární předloze další důvod, proč se k tomuto dílu vracet.


Simon Scarrow: Pod znakem orla
Audiotéka, 2017
Čte: Marek Holý
12 hodin, 44 minut