Ciri vrací úder

Severní království sice již několikrát dokázala ubránit svou samostatnost proti roztahovačnému nilfgaardskému císařství, nicméně pokaždé šlo o vítězství za cenu obrovských ztrát. Což je trend, který si seveřané rozhodně nemohou dovolit. A ačkoli se mágům – přeběhlíkům nepovedlo získat pro císařství výhodu při puči na magickém sněmu, byla jejich akce dalším citelným oslabením koalice. Jak se blíží okamžik rozhodujícího střetu, dostává se hledání dědičky cintránské koruny do pozadí. Přesto ale platí, že kdo získá Ciri, zajistí si lepší postavení před konečným zúčtováním.

Ciri ale rozhodně nečeká na to, až přijede statečný rek a vysvobodí ji ze spárů nemilosrdného osudu. Z princezny vyrostla všeho schopná zaklínačka, která spolu se zbojnickou omladinou Potkanů bohatým bere a chudé obdarovává. Jejich dobrodružství se nicméně pomalu chýlí ke krvavému konci. V patách totiž mají jednoho z nejlepších a nejkrutějších lovců lidí – Bonharta, jehož pověst a loajalita vůči zákazníkům je dostatečnou výstrahou. Jestli si chtějí mladí lapkové udržet hlavy na svých místech, budou muset spoléhat na víc než jen na vlastní přehnané sebevědomí a zaklínačský výcvik své Ciri.

Geralt se mezitím se svou skupinkou dobrodruhů stále snaží najít nějaký způsob, jak se dostat přes válkou sužované země až do samotného srdce císařství, kde, jak věří, císař vězní princeznu Ciri. O jejich putování však projevuje nezdravý zájem nejen rozvědky jednotlivých států, ale i agenti mocného mága Vilgefortze. Ten má s Ciri vlastní plány a rozhodně nestrpí, aby se mu do nich pletl nějaký bělovlasý mutant, jehož poslední střet s velemágem málem stál život. Vilgefortz je rozhodnut udělat vše pro to, aby se tentokrát Geralta zbavit jednou pro vždy.

Věží vlaštovky pokračuje dnes již legendární příběh Andrzeje Sapkowského o nejslavnějším zaklínači a dítěti starší krve, jejíž moc má potenciál ovlivnit osud celého světa. Stejně jako v předchozích dílech i zde lze najít vše, co od polského mistra fantasy očekáváme. Propletené osudy hlavních protagonistů, naturalisticky popsaná středověká šachová partie o nadvládu nad známým světem, ale i napínavé souboje, realisticky pojatý koncept magie a pečlivě dávkované humorné situace okořeněné o lehce filozofické úvahy nad soužitím elfů, lidí a jiných ras. Jak je již dobrým zvykem, i v tomto díle se můžete těšit na výtečně zpracovanou audioknihu, kde atmosféru dokresluje výborný zvukový doprovod a jedinečné vypravěčské schopnosti Martina Fingera. Pro fanoušky zaklínače je Věž vlaštovky doslova nutností. 


Andrzej Sapkovski: Věž vlaštovky
Čte: Martin Finger
Tympanum, 2017

17 hodin, 21 minut