I Niccolo by se divil

Snem každého politika je dotáhnout to co nejdál. Stát se člověkem natolik vlivným, že dovede změnit svět k lepšímu. Nebo alespoň k lepšímu pro sebe. Když se po vyhraných volbách obrátí nový premiér Británie na Jamese Hackera s žádostí, aby si vzal na starost ministerstvo pro administrativní záležitosti, jde o Hackerův splnění sen. Konečně se dostal na místo, odkud zkrotí nenasytnou státní byrokracii. Pokud mu to ovšem jeho úředníci dovolí.

Zeštíhlit byrokracii, vládnout transparentně a s důrazem na zdravý rozum. Jako předvolební hesla jde o fungující, byť trochu stereotypní prvky každé pořádné kampaně. Jenomže po volbách není ve státní správě na podobné nesmysly čas. Ne, že by se snad nový ministr nesnažil všechny body své předvolební agendy prosadit. Nicméně co vypadá dobře na papíře, nemusí se nutně líbit tisícům zaměstnanců, kteří mohou v důsledku těchto slibů přijít o práci. Hacker pomalu a bolestivě zjišťuje, že jeho hlavní náplní práce je být vidět a nepřekážet. Každý pokus o prosazení politického programu je tancem plným kompromisů, kdy je velmi obtížné nešlápnout někomu na nohu. Ať už jsou to odbory nebo velmi schopný stálý tajemník ministerstva sir Humphrey Appleby. Každý ministrův pokus být něčím víc, než jen figurkou vlastního ministerstva přináší více či méně vtipné okamžiky, které dávají posluchačům nahlédnout do zákulisí britské politiky.


Ačkoli jde o ryze ostrovní záležitost plnou opravdových nebo fiktivních reálií (Ministerstvo pro administrativní záležitosti ve skutečnosti neexistuje) a pořádné porce typicky britského humoru, lze obsah této audioknihy bez ostychu přirovnat k jakémukoli demokratickému politickému zřízení. Včetně toho českého. Rozdíly jsou pouze v detailech, neboť principy reálné dělby moci zůstávají téměř všude na světě stejné. Autorům se podařilo vytvořit zábavné dílo plné odkazů na britskou politiku. A to i přesto, že příhody Jamese Hackera spatřily světlo světa v osmdesátých letech minulého století. Brilantní příběh doplňuje svých hlasem Richard Honzovič, jemuž suchý humor autorské dvojice Antony Jay a Jonathan Lynn více než svědčí.

Antony Jay, Jonathan Lynn: Jistě, pane ministře 1 

Tympanum

11 hodin, 39 minut