I konec světa může začít velmi lákavě


Když se ráno probudíte a zjistíte, že všichni kolem vás záhadně oslepli, máte hned několik možností, jak zareagovat. Můžete se chopit příležitosti a stát se parafrází na jednookého mezi slepými. Nebo se pustit do charitativní záchrany všech, kteří si najednou musí vystačit s ostatními smysly. Nebýt všudypřítomných trifidů, mohli byste dokonce začít vydělávat jako prodejce audioknih.

Lidstvo se zase jednou překonalo. Ve snaze ulehčit si existenci stvořilo rostliny, z nichž sice lze získat vysoce kvalitní olej, ale které disponují dostatečnou inteligencí na to, aby se jim tyto praktiky nelíbily. Takže když se jim naskytne příležitost v podobě tajemného roje meteoritů, kvůli němuž většina lidí oslepne, rozhodnou se chytré rostliny vyslyšet volání přírody a začít se na pyramidě potravního řetězce posouvat směrem vzhůru.

Zatímco většina obyvatel planety je kvůli sledování osudové světelné show proti trifidům v nevýhodě, Bill Masen měl štěstí v neštěstí. V důsledku pracovního úrazu (shodou okolností pracuje s trifidy) byl převezen do nemocnice s dočasnou slepotou. Jednoho dne se tak Bill probudí a nestačí se divit, co všechno se za tu dobu změnilo. Civilizace se hroutí tempem, které by překvapilo nejednoho pesimistu. Ti, kteří měli podobné štěstí jako Bill, se většinou snaží využít situace, často na úkor ostatních. Najdou se ovšem i tací, kterým jde hlavně o záchranu co nejpočetnějšího zástupu spoluobčanů. A pak jsou tady trifidi, připraveni kdykoli podat pomocné žihadlo rostoucímu chaosu.


Den trifidů britského spisovatele Johna Wyndhama je dnes po právu považován za klasické dílo světové science fiction. Příběh postavený na jednoduché premise zdivočelého výtvoru lidského pokroku a následného zoufalého boje za udržení civilizace, fascinuje čtenáře již od svého vzniku. A ačkoli dnes existuje spousta jiných (mnohdy nepřímo navazujících) děl s touto tématikou, vyplatí se sáhnout po originálu. Vyprávění je velmi realistické a jak autor postupně popisuje každodenní boj o přežití, stává se tato myšlenka na konec známého světa stále neodbytnější. Audio verze pak dokonale vystihuje autorem vybudovanou atmosféru. Zvukový doprovod je příhodně dramatický a vypravěč Norbert Lichý svým hlasem dokonale odradí každého, kdo by snad toto dílo chtěl poslouchat před spaním nebo prostě jen se zavřenýma očima. 

John Wyndham: Den trifidů
Tympanum, 2017
Čte: Norbert Lichý
6 hodin, 15 minut