Praktický návod na revoluci


Z hrdiny Francie nepřítelem číslo jedna snadno a rychle. Stačí jediné. Namísto slibovaného posílení vojenské přítomnosti v Alžírsku začít vyjednávat s povstalci o vyhlášení nezávislosti této dlouholeté francouzské kolonie. Charles de Gaulle se rázem stane nejnenáviděnější osobou celé Francie. Jenomže jeden věc je na prezidenta nadávat a druhá je pokusit se ho odstranit.

Organizace tajné armády (OAS) složená z vysokých vojenských důstojníků a nacionalistů sní o dni, kdy de Gaulle přestane být překážkou pro svobodný a spravedlivý rozvoj Francie. Kdyby z ničeho nic tento zrádce národních zájmů zmizel, povedlo by se situaci v severní Africe stabilizovat a Francie by zase jednou mohla být hrdá na svou imperiální minulost. Jenomže je tady jeden malý problém. Francouzský prezident zmizet nehodlá. A veškeré plány OAS na jeho odstranění selhaly. A co víc, tato selhání přivedla OAS na pokraj zhroucení. Proto se její vrchní velení rozhodne najmout profesionálního zabijáka. Trochu ironicky se tím vyvoleným stane jistý Angličan s přezdívkou Šakal. Člověk bez minulosti, který má za úkol přelstít nejbezpečnější aparát na světě. A přesto se zdá, že si z toho nic nedělá. Dokonce ani tehdy, když se o chystaném atentátu dozví státní aparát a začne si velmi rychle dávat dohromady všechny důkazy. Honem na Šakal žijí všechny ozbrojené složky. Jenomže jak chytit někoho, kdo mistrně zvládá měnit převleky a má v rukávu nejedno nepříjemné překvapení?


Den pro Šakala je dnes již literární klasikou z pera světoznámého Fredericka Forsytha. Autor v tomto svém debutovém románu dokonale kombinuje prvky thrilleru s vlastními zkušenostmi s francouzskou čtvrtou republikou a poválečnými událostmi vedoucí k postkolonialismu. Jeho Šakal je sice prototypem profesionálního zabijáka využívající pronikavého intelektu a pečlivého plánování, ale přesto zůstává především člověkem. I sebelepší plán může být prozrazen nebo zmařen nešťastnou náhodou.

Jak se Šakal dostává blíž a blíž k de Gaullovi a pro pozorovatele těchto událostí je obtížné vybrat si, zda své sympatie vyjádří nemilosrdnému žoldákovi nebo inspektorovi francouzské policie, který se neúnavně žene po cizincových stopách. Audiokniha pak přidává profesionální hlas Otakara Brouska mladšího, spolu s vhodně vybraným zvukovým doprovodem, který dává napětí další rozměr.


Frederick Forsyth: Den pro Šakala
Tympanum, 2018
Čte: Otakar Brousek ml.
13 hodin 36 minut