Kde bychom bez té nostalgie byli

Pokrok nezastavíš. Od dřevěné bedny v parku, přes různé pokoutně tisknuté texty, první webové stránky, blogy, miniblogy, mikroblogy, videa, krátké videovzkazy, až po videa natolik krátká, že skončí dřív, než zjistíte, co tím chtěli autoři vlastně říct. Proto se k nim taky většinou píše krátké vysvětlení.

Čas taky nejde zastavit. Dnes je to přesně 5 let od okamžiku, kdy si Ovesná Vločka přestala psát blog. Pokud si dobře pamatuji, stalo se tak z nedostatku času a teprve o několik měsíců později přišla na to, že jí aktivita kolem blogu vlastně vůbec nechybí. Samozřejmě že se od hlubokých vod internetu tak úplně neodstřihla. Stále ještě (pravidelně) brouzdá Twitterem. Snad proto, že autoři a autorky jsou tam omezení (ha, dvojsmysl) a snáz se dostanete od jednoho názoru k druhému. Ne, že by lidé stáli o cizí názory. Ale to není nic nového či specifického pro sociální sítě.

Mám tady seznam blogů, na které jejich majitelé (a majitelky) zapomněli. A čas od času se mrknu, jestli se náhodou něco nezměnilo. Naposledy jsem díky tomu zjistil, že blog.cz ukončil svou činnost. Měl jsem u nich své úplně první stránky a také jsem tam narazil na blog jedné mladé slečny, kterou jsem si oblíbil natolik, až jsme se nakonec vzali (o mnoho let později pochopitelně). Netuším, jak dnes fungují internetové seznamky, ale před více než deseti lety jsme si s Vločkou udělali takovou vlastní verzi. Už je to ale dlouho, co jsme se rozhodli přestěhovat své stránky k jinému poskytovateli a naše důvody nejsou předmětem tohoto textu. Nicméně díky tomu se teď mohu stále chodit dívat na Vloččin blog a procházet si staré články. A recepty, ty jsou obzvlášť inspirativní.

Několikrát jsem si říkal, že bych se svou drahou pokusil přesvědčit k návratu. Ale mám obavy, že by jí to jenom připomenulo, že by taky mohla své stránky kompletně zrušit. A to bych přišel o svou pravidelnou dávku nostalgie.

Na druhou stranu, dobrých blogů je míň a míň. Oživit můj neoblíbenější by bylo moc hezké.