Nenechte se oklamat pravdou!

Alternativní fakta. Mohla by to být blbost, ale když už o tom píše i manželka bratra matky, možná na tom něco bude. Miluji konspirační teorie. A mám to neskutečné štěstí, že část mé rodiny pracuje s alternativními fakty, jako kdyby na nich nebylo nic… Alternativního.

Ani v dnešní době pochopitelně nelze věřit úplně všemu. Ovšem teď máme alespoň k dispozici mnohem víc možností, jak se pokusit získané informace ověřit. Jenom je to o něco zdlouhavější než čtení titulků a statutů na sociálních sítích (sdílejte, než to smažou, nebo než dostanu rozum). Krom toho, je snazší přijmout zprávu, která je v souladu s naším světonázorem. Lékaři nám lžou, aby mohli bohatnout na úkor našeho zdraví? Jsem to říkal, že doktorům se nedá věřit. Kmín v kupovaném chlebu je ve skutečnosti geneticky upravená petržel? No jasně, chleba se přece má péct doma.

Existuje velice snadný způsob, jak zničit pravdu. Stačí jich vytvořit několik. Pokud existuje 10 různých verzí, není problém přesvědčit sebe sama, že na každé z nich může být něco pravdy. Hlavně tedy proto, že každá taková verze nějakou pravdu obsahuje, jinak se nedokáže tvářit realisticky. Takže jestli jednoho doktora zavřeli pro zpronevěru, nedokazuje to všechno, co jsem si doteď myslel o utajovaném léku na rakovinu?

Každý z fanoušků alternativních faktů má nějaký vlastní důvod, proč je považuje za písmo svaté. Pro někoho je to vnitřní pocit, který je mnohem důležitější než cokoli jiného. Takhle jim příroda dává najevo, že je to správné. Jiní si třeba pamatují, jaké to bylo v dobách povinné volební účasti a stejně jako tehdy, i dnes se spoléhají výhradně na neoficiální zdroje informací. Je spoustu dalších důvodů, proč nevěřit médiím a sousedovi ano. Ale tyhle dva jsou moje nejoblíbenější.

Ačkoli já sám vítám každý pokus o absurdno, nejsem úplně nadšený, když někteří rodinní příslušníci zapomínají při třídění informací přemýšlet a automaticky za každým rohem očekávají nějaké důmyslné spiknutí. Možná mají pravdu a mocná elita tohoto světa se opravdu snaží manipulovat lidmi skrze čipy schované ve vatových tyčinkách. Protože je holt nikdy nenapadl snazší způsob. A 5G vysílače jsou branami do jiné dimenze, kde za 25 bodů v oblíbeném supermarketu nedostanete žádnou slevu na plyšovou hračku z kolekce. Když se nebudeme bavit o pravděpodobnosti, zavřeme obě oči a nalijeme do sebe dvě láhve vodky, proč by to nemohla být pravda?

Ať jsem se snažil sebevíc, nikdy se mi nepovedlo svým příbuzným pomoct. Oni mají svoji pravdu a nepotřebují logické argumenty. Napadlo mne tedy, že to nechám tak. Každý ať si myslí, co chce. Jenomže to též nefungovalo. Hlavně proto, že jsem si nemyslel totéž, co oni. A přestože jsem se těmto misijním snahám bránil víceméně pasivně, každý má své hranice. Došla mi trpělivost a začal jsem na všechna alternativní fakta reagovat svými vlastními. Většina se samozřejmě týká očkování proti koronaviru, protože to je teď velice oblíbeným tématem. Postupně jsem nashromáždil slušnou řádku absurdních důvodů, proč se nechat očkovat. Některé jsem již stihl úspěšně použít, ostatní čekají na to, až přijde jejich čas. Nepochybuji o tom, že budou mít úspěch.

  •           Musím se očkovat, protože po druhé dávce mi zaměstnavatel zvýší plat o 15 %.
  •          Čeká nás nová totalita (jedna z teorií, proč je očkování špatné) a já nechci přijít o dobře placené místo. Zároveň chci, aby můj syn mohl v budoucnu studovat.
  •           Dostanu velmi výhodné úroky na hypotéku.
  •           Když zaplatím 150 000, dostanu i třetí dávku a teprve tehdy ta vakcína funguje.
  •           Chtěl bych nový nos a vakcína na bázi RNA by mohla pomoct.
  •           Před rokem a půl jsem podepsal novou smlouvu a očkování proti koronaviru tam bylo jako jedna z podmínek.
  •      Nechci se nechat očkovat, ale když to neudělám, manželka se se mnou rozvede a už nikdy neuvidím syna.

Původně jsem chtěl vymyslet tak absurdní důvody, že jim nikdo neuvěří. Už si ale nejsem jistý, jestli má cenu všechny zkoušet v praxi…