01 - Soutěživost

01 Soutěživost

Děkuji, Karle. Máš pravdu, dnešní etapa byla podle mnohých účastníků, hlavně těch starších, jednou z nejnáročnějších vůbec. Viděli jsme několik opravdu nepříjemně vypadajících nehod, kategorie S2 měla až nečekaně napínavý závěr a došlo i na jednu diskvalifikaci kvůli porušení technických předpisů. Ale nepředbíhejme a podívejme se spolu na celý přehled hezky zblízka.

A začněme u kategorie D+, která je mnohdy nazývána juniorská. Což, jak sami jistě uznáte, zní v tomto kontextu poměrně zvláštně. Dnešní velice navigačně náročnou zkoušku zvládl nejlépe Pavel Matěj se Sabinou. Ač uznal, že to bylo až překvapivě obtížné, a dokonce se musel obávat o úspěšné dojetí v časovém limitu.

PMS: Dnes to bylo až překvapivě obtížné, a dokonce jsem se musel obávat o úspěšné dojetí v časovém limitu. Začátek byl z naší strany parádní. Myslím, že jsem se snažil zapomenout na tu včerejší penalizaci. A myslím, že se to dařilo náramně. Jeli jsme jedna báseň a dařilo se nám vyhýbat se přílišnému provozu. Ale někde za třetím kilometrem nás začala zlobit brzda. Taková ta plastová páčka se kvůli otřesům neustále dostávala do polohy zabrzděno a já jsem si musel neustále kontrolovat, abych to spravoval. Dvakrát jsem kvůli tomu musel i zastavit, protože hrozilo, že se Sabča probudí. Ale naštěstí se nám povedlo dojet do cíle v myslím slušném čase.

Reportér: Zajel jste podruhé za sebou nejrychleji. Netrápí vás, že kdybyste nedostali pětiminutovou penalizaci, mohli jste mít už teď nedostižný náskok?

PMS: Vůbec ne. Teda, štve mě to, to ano, ale ne proto, že bych ten náskok považoval za nedostižný. Jsme teprve v půlce a pořád se ještě může stát cokoliv.

Reportér: Dlouho to vypadalo, že se do začátku letošního ročníku nestihnete kvalifikovat. Jsou současné výsledky tím správným zadostiučiněním?

PMS: To ano. Myslím, že Sabča je ze všech zaručeně nejmladší. Tak tak jsme splnili věkový limit. Ale možná proto nám to teď tak dobře jede.

Kategorii D+ tak zatím suverénně vede Pavel Matěj s náskokem téměř 35 minut před Aloisem Žitným a Dominikem. Ti dnes navíc měli technické potíže, museli opravovat defekt a dnešní etapu dojeli až ve druhé desítce.

A teď se podíváme do kategorie S, která je dle očekávání zatím nejvyrovnanější. Dnešní etapa udělala největší radost Janovi Uhlovi s Vlastíkem. Těm se povedlo na posledním kilometru a půl nasadit tempo a postupně se prodrali skrz závodní pole až na samotný vrchol. Celkově jim nicméně patří až šestá příčka. Uhlovi dnes celou etapu vyhráli o pouhé dvě vteřiny před lídrem dosavadního průběhu soutěže, Václavem Znaveným s dcerou Adélou.

VZA: Myslím, že dnes se šlo dobře. Měli jsme sice místy trochu problémy s navigací, obzvlášť při přejezdu lesoparkem. Bylo tam spoustu stop z předchozí kategorie a já jsem chvíli váhal, kudy to dát. Nakonec jsem se ale zorientoval a mohl jsem pokračovat bez penalty. Takže dneska super a doufám, že v tomhle tempu budeme pokračovat až do konce.

Velkým překvapením byl výsledek Otakara Patery s Kubíkem. Ti od druhé etapy, kdy do cíle dorazili s dvouhodinovým zpožděním kvůli obtížemi s odpady, jedou bez možnosti dosažení dobrého umístění na konci závodu. Ale dnes se konečně dostali do tempa a skončili pátí.

OPK: Konečně se nám začalo trochu dařit. Je sice pozdě doufat v nějaký úžasný závěr, ale jsem rád, že jsme to snad už nechali za sebou a odteď se soustředíme na dílčí výsledky. Myslím, že jsme dneska mohli dojet i výš, ale prcek se začal vrtět, a tak jsem radši zvolnil tempo. Ke konci byla taková hodně skákavá dlažba a nechtěl jsem riskovat, že se probudí. Přece jenom, za pláč jsou velké tresty, a i když zastavíte, abyste dítě uklidnili, už se vlastně jen snažíte eliminovat ztrátu na přijatelnou úroveň.

Reportér: Nemrzí vás, že se vzhledem k časové ztrátě ze druhé etapy nejspíš neposunete výš?

OPK: Ale jo, ještě to trochu je cítit. Manželka to oplakala. Celý rok trénujeme, dáváme do toho všechno a než se to pořádně rozjede, už máte po dobrém výsledku. To zamrzí. Hlavně proto, že další dítě už neplánujeme a nevím, jestli budeme chtít příští rok riskovat vyšší skupinu. Já na golfky moc nejsem, není to tak rychlé a častěji se zastavuje na čůrání. Ale nedá se nic dělat, takový je sport.

Mezi dalšími rychlými závodníky byl ještě František Černý s Barborkou, kterým se povedlo dojet na osmnáctém místě. Naopak Vilém Pytel se Sebastianem dokončili dnešní erzetu až čtyřicátí osmí a v celkovém pořadí uzavírají třetí desítku. Podotýkám, že kategorie G – se dnes pro nepříznivé podmínky nejela.

Zítra čeká všechny závodníky nejdelší trať, která povede nejčastěji skrze městské parky. To je ode mě pro tuto chvíli vše a vracím slovo do studia.