Moderní paliči knih

Máte před sebou hrozně špatnou knihu. Víte, že je špatná, protože jste ji právě dočetli. A teď se od vás očekává, že k ní napíšete nějaké hodnocení (proto vám ji koneckonců poslali). Budete se vyžívat v zesměšňování autora či autorky a jejich neschopnosti dát dohromady jedinou smysluplnou větu? Nebo se zaměříte pouze na ty pozitivní aspekty, neboť jste možná jenom nebyli v cílové skupině? Navíc, proč hanět něco, co určitě muselo dát spoustu práce? Ano, záměrně si vybírám extrémy, protože o psaní co nejobjektivnější kritiky se nemusíme bavit. Takže?

Obálka je velice povedená. Zvolené téma dokonale vystihuje hrdinčin boj a díky kvalitní, měkké vazbě lze s knihou cestovat, kam vás jen napadne.

Zrovna jednu takovou knihu jsem dočetl. I když ilustrace byla na můj vkus spíše generická. A vzpomněl jsem si na jednu dávnou diskusi, kdy mi bylo vysvětlováno, že za nízkou kvalitou (některé) tuzemské fantastiky může absence autorů typu J. R. R. Tolkiena. Kvůli tomu nemáme z čeho čerpat a nezbývá nám než smutnit, že pan profesor neemigroval do Československa. Nesouhlasil jsem s tím. Přišlo mi to až příliš jednoduché a přehnaně definitivní. Máme číst špatné knihy jen proto, že se Frodo neráčil poradit s ÚV KSČ?

Existují nějaké kvóty, které je třeba za každou cenu dodržet? Spousta knih by mohla být dobrých nebo aspoň průměrných, kdyby si s nimi někdo dal o trochu víc práce. Z těch opravdu špatných titulů je málokdy na vině námět. Často dokonce slibuje i zajímavé čtení. Jenomže někomu se nechtělo. To pochopitelně neznamená, že by šlo o české specifikum. Ale když už máme tak malý trh… Možná to právě proto nevadí.

Měl bych ještě lepší otázku: Kde se berou čtenáři takových knih? Rekrutují se výhradně z řad přátel, případně absolventů kurzů tvůrčího psaní? Protože kdo učí o psaní, určitě umí psát, ne?

Možná bude lepší se už na nic neptat. Kvalita je podle všeho čistě subjektivní záležitost. Každá kniha si najde své čtenáře (autoři a autorky mají rodiny, ne?) a že se vám něco nelíbí, je jasná známka toho, jak málo dané věci rozumíte.

Už dlouho jsem se s nikým o literatuře nepohádal a očividně mi to chybí…

Pokud máte dost volného času, můžete zkusit poslat autorům špatných knih zpětnou vazbu. Já si takové lidi píšu na speciální seznam a propříště se jejich dílům vyhnu.