Úplně poslední pětiletka a pak už se budu zase chovat vzorně



Tak aby bylo jasno, dnes je poslední den. S dneškem se skončí nejen týden, ale i ten podivný stav, kdy jeden po ničem netouží a přesto má všeho dost. Ti vzdělanější tomu říkají prázdniny. A právě ty dnes umírají.

Pochopitelně jde v první fázi pouze o symbolickou změnu. Ve středu taky nemusí počasí odpovídat podzimu. Všechno má svůj čas. Takže zatímco v pondělí začne nový akademický rok, spousta studentů bude ještě sušit plavky. Nemluvě o tom, že pro většinu zainteresovaných začalo edukační martyrium už prvního září. Zítra tedy bude onen počet trpících pouze navýšen o další trýzněné duše pedagogických pracovníků. A samozřejmě i studentů. A studentek.

U nás na kolejích začal akademický rok již tento víkend, kdy přijímáme stovky studentů hledajících levné ubytování pod patronátem naší skvělé univerzity. Ne, že by to vyžadovalo nějakou přemíru aktivity. Je to taktéž pouze symbol. Zase budu moct otravovat, děsit a plést zmatené studenty. A studentky nejspíš taky. Objeví se doktor a já mu budu vozit mošt. Od právníka se dozvím, jak se má a co nového ve světě. Jednoduše získám ten dlouho postrádaný pocit důležitosti. Jako kdyby se budoucnost mládeže odvíjela od toho, jestli ji pustím v noci na cigaretu nebo budu-li shovívavý k jejím návštěvám. Ne nadarmo se v žertu říká, že vrátný je tou nejdůležitější částí podniku. Být důležitý je moc příjemný pocit. I když jde o pouhou iluzi.

Právě dnes přicházejí poslední studenti, aby zaplnili prázdné pokoje a osiřelá lůžka. Přinesou si s sebou všechno to, co si studenti většinou nosí. Plus rodiče. Je začátek, takže nikdo na recepci nebude mluvit o červnu. Nebudou se zmiňovat o tom, kolik lidí nás opustí ještě před koncem akademického roku, protože je vyhodí z fakulty. Taktéž jim zamlčí, jak náročný je život dospělého jedince. Už jenom proto, že my sami tomu vlastně příliš nerozumíme. My máme jenom klíče. A davy lidí, kteří by se už moc rádi prokousali tou nechutnou frontou, co je před recepcí. Je to zvláštní, ale já nic z toho nevidím. Klidně si doma spím po noční. Až se zase vrátím do práce, fronta tady už dávno nebude. Stejně jako většina pitomých dotazů. I v tom je jistá symbolika. Ale takovou já nehledám.

Taková přijde v zimě.