Když je co slavit a vy nevíte jak

Nesnáším rodinné oslavy. Dokonce tak moc, že o nich neustále někam píšu. A protože mě jedna taková čeká v srpnu, nejspíš s tím věčným připomínáním jen tak neskončím. Možná si budu stěžovat tak dlouho, dokud nezestárnu a nezměním názor. Nebo dokud nepřijdu o právo veta.

Nadcházející událost se týká mého dědy a jeho 80. narozenin, které vlastně nechce slavit. Rozhodně ne někde mimo úzký kruh nejbližší rodiny. Jenomže všichni kolem mají jinou představu. Rodinné oslavy jsou totiž o něčem úplně jiném. Řekl bych, že největší radost z nich mají lidé kolem. Jejich představy o tom, co by se mělo a co by měl chtít oslavenec, jsou bohužel poněkud tradiční. Minimálně v regionu, z nějž pocházím (a kam se jen čas od času vracím, abych si připomenul, že už tam nepatřím). Trochu je mi líto, že dědovi není víc a že nemá jistý kouzelný předmět, díky kterému by se mohl stát neviditelným. Dopředu ale říkám, že nikam nejdu. Příběhy jsou od toho, aby byly vyprávěny, ne prožívány. Proto si na oslavu beru knihu…

Ať už se nám daří jakkoli, každý prožitý rok je svým způsobem úspěch. A jakmile se ty roky naskládají do většího celku, začnou nám příbuzní připomínat, jak skvělé to je. Přitom my si nejvíc uvědomujeme dvě zásadní věci. Lidi kolem nás z nějakého důvodu stárnou a my potřebujeme víc a víc odpočinku. Nejlepším způsobem, jak neoslavit životní jubileum je zúčastnit se setkání, z nějž nemůžete odejít jako první a kde na vás čeká spousta zbytečných předmětů, které ve specializovaných obchodech vydávají za dárky.

Samozřejmě existují lidé, kteří netouží po ničem jiném a jsou dokonce ochotni stát se jubilanty. Jen bych byl rád, kdyby si to nechali pro sebe. Pozvali nás na svoji oslavu, tak jim to musíme vrátit, je nejsmutnější z řetězáků

Chtěl bych si nastavit upomínku pro své značně zkušenější (čili starší) já: Nesnášíš rodinné oslavy a nikdo tě nepřinutí změnit názor. Pokud se tedy v 50 nevydám na delší výlet a nevrátím se s docela nenápadným suvenýrem.

Protože do školy už mne asi nikdo nedostane…