Sny o banánech

Nikdy jsem nezkoušel prodávat párky v rohlíku. Nejspíš bych neuměl šetřit na kečupu, protože toho není nikdy dost. A vzhledem k tomu, že se snažím být neustále aspoň jednou nohou v realitě, bylo by pro mne velice obtížné nepředstavit lidem jedinečnou novinku v oblasti rychlého občerstvení – banán v rohlíku. Funguje skvěle v kombinaci s čokoládou, můžete ho jíst i samotný, ale ti největší gurmáni, nechť vyzkouší kečup. Nedělám si legraci, všechny tyto kombinace jsem důkladně vyzkoušel. 

Asi nejsem vhodný kandidát na práci v občerstvení. Moje drahá polovička jednu osobu dělala pro fastfood a nejlepší na takovém zaměstnání jsou historky, které vám zbydou. Občas si říkám, že minimálně polovina současných zaměstnanců to musí dělat čistě pro ně, neboť finančně to není příliš atraktivní. Mým oblíbeným příběhem je ten, kdy si žena hodila brýle do fritézy. Tomu říkám síla improvizace a proaktivní prozákaznický přístup. Představte si, že vám dojdou hranolky a vy nechcete přestat nabízet cheesburger v menu…

Nedávno jsme se začali dívat na pracovní nabídky, čímž jsme se nevyhnutelně dostali k debatě o ideální práci. A já jsem si uvědomil, že žádnou nemám. Nenapadá mne nic, co bych chtěl dělat. Natož abych to potom ještě dokázal. Naposledy jsem chtěl být spisovatelem, ale to jsem ještě chodil na střední. Nutno podotknout, že špatných spisovatelů máme dost i bez toho.

Jistě, líbilo by se mi vstávat pozdě, dát si snídani v oblíbené kavárně, udělat si procházku, pak se prolistovat poznámkami a potom si sednout k počítači a… Ano, přesně takhle to vůbec nevypadá. Krom toho, já bych delší texty psát nemohl. Musel by to za mne dělat někdo jiný. A tady přichází jedinečná výzva budoucnosti – AI. Představte si, že dodáte námět, základní data, vyberete si z nabídky nejvhodnějších úprav a pak už jen počkáte na výsledek. Takové knihy se nebudou inzerovat jako napsáno Josefem Slimáčkem, ale inspirováno skutečným člověkem. Už nějakou dobu můžeme své knihy vydávat bez toho, aby nám někdo říkal ne (i když mám dojem, že dnešní nakladatelé tohle slovo stejně nepoužívají), možná přišel čas na další krok.

Kdybych nepotřeboval peníze, asi bych nepracoval. Leda bych přeci jen vyzkoušel to občerstvení. Banány v rohlíku by se staly druhým gyrosem. Už vidím ty hloučky dobře naladěných lidí, jak do sebe cpou bílé pečivo s ovocnou náplní a doufají, že jim to vrátí alespoň část kognitivních funkcí.

A možná, jenom možná, je lepší nechat sny být. Protože kdo má čas neustále vymýšlet nové?